TENTANG KAMI

Logo-Yanas3Penubuhan Yayasan Noor al-Syakur

Yayasan Noor al-Syakur telah dimulakan akhir 2014, berikutan bencana banjir yang melanda Kelantan pada Disember 2014. Berikutan banjir menyayat hati, pengasas, Tunku Noor Hayati (Tengku Puan Temenggong Kelantan) dan suaminya, Tengku Temenggong Kelantan merasakan seperti ada adalah kelemahan yang perlu menampal untuk melindungi kesejahteraan rakyats Kelantan (warganegara). Sambutan amat menggalakkan daripada pelbagai organisasi amal, yang dilanjutkan pertolongan mereka dan bantuan memulakan memerlukan payung untuk membantu mereka dalam memenuhi hasrat mereka untuk membantu mangsa banjir. Yanas berharap untuk menjadi jambatan untuk membantu dan mengisi kelemahan untuk bantuan, membantu dan pembekal untuk rakyat Kelantan.

Sebagai asas, kita bergantung dan sangat aktif melalui program-program yang dijalankan setiap hari. Setakat ini, kami mempunyai kerjasama dengan pelbagai institusi lain yang ketara di Kelantan, seperti Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) dan juga JAHAEK (Jabatan Agama Islam Negeri Kelantan), Jabatan Kebajikan Malaysia Kelantan (JKMK), Universiti Malaysia Kelantan (UMK ) dan Universiti Teknologi Institut MARA (UiTM).

Objektif Penubuhan Yayasan Noor Al Syakur

Dengan matlamat utama mengurangkan keperluan kewangan rakyat Kelantan, Yanas mempunyai, dan kini sedang mengembangkan senarai nama program. Walau bagaimanapun, mengetahui bahawa masa adalah amat penting, kita telah menjalankan pelbagai aktiviti di sekitar Kelantan yang kami amat dibanggakan.

Tujuan utama program diadakan adalah bertujuan untuk;

1. Menghidupkan semula ekonomi Kelantan:

Kami juga berhasrat untuk meningkatkan tahap sosio-ekonomi mangsa banjir dan rakyat Kelantan amnya. Mengikuti lawatan kami, kami mendapati bahawa terdapat kehilangan pendapatan yang hebat untuk mangsa banjir, mesin jahit mereka dilindungi dalam lumpur, dan ladang pisang, padi, ladang jagung mereka tanpa benih yang mereka menjahit sebelum banjir. Oleh itu, kami berhasrat untuk mendapatkan mangsa berdiri di atas kaki mereka, dan bersedia untuk bekerja sekali lagi.

2. Dana:

Kami menerima dana yang akan disalurkan kepada pertubuhan itu, dan kebangkitan semula kraf Kelantan, antara lain-lain lagi. Ini termasuk kebangkitan semula industri batik, industri desa serta pelbagai kebajikan lain, seperti lawatan hospital, sebagai pengubahsuaian pertama wad kanak-kanak di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ).

3. Zakat Asnaf:

Yanas telah mengenal pasti dana yang berasingan untuk digunakan hanya mereka yang di bawah Asnaf, untuk rumah anak yatim, Muaalaf (mualaf), ibu-ibu tua dan lemah dan tunggal. Dana juga akan disalurkan kepada Madrasah (sekolah Agama dan “sekolah pondok”) untuk memastikan penubuhan sekolah pondok, identiti yang dikenal pasti bagi Kelantan, kekal sepanjang tahun, walaupun pembangunan berleluasa.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut mengenai kami, sila jangan takut untuk bertanya! Anda boleh mesej kami di Facebook, kami akan cuba balas secepat mungkin. Anda juga boleh email kami